laukudienas logo

Ieriķu dzirnavas

Vidzemes šosejas 72. km no Rīgas, Ieriķos – starp Līgatni un Cēsīm, var apmeklēt dabas radītu un cilvēku pilnveidotu brīnumjauku relaksēšanās vietu, kur ikdienas steigā nogurušajiem atgūt spēkus, vērojot brīnišķīgos Melderupes ūdenskritumus. Upītei ir vēl vairāki vārdi – Grūba, Grūbupe, Ieriķupe.

Ieriķu dzirnavas ir vairāk nekā 300 gadu vecas. Diemžēl pēc 1987.gada ugunsgrēka no dzirnavām ir palikuši tikai iespaidīgi mūri. Ūdensdzirnavas ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Atjaunotais dzirnavu ūdensrats, lielākais Baltijā nosaukts agrākā saimnieka Ziemeļa vārdā – par Jorģi.

Mazā Melderupe ievērojama ar skaistiem stāvkrastiem un septiņiem dažāda augstuma ūdenskritumiem, kurus dēvē arī par Grūbas ūdenskritumiem. Viens no tiem ir iekļauts Latvijas skaistāko ūdenskritumu sarakstā un to ir vērts aplūkot jebkurā gadalaikā. Katru gadu oktobra beigās un novembrī var novērot kā upē uz nārstu iepeld laši un mēģina pārvarēt lielākā ūdenskrituma augstumu.

Lieliska vieta fotosesijām un laulību ceremonijām. Rudenī un ziemā, kad satumst, Dzirnavu takā atvērts Gaismas parks: Gaismas parks Ieriķu dzirnavās.
Takas garums ir apmēram 1 kilometrs.

*Taka nav piemērota pastaigai ar bērnu ratiem un braukšanai ar velosipēdu.

Papildus pakalpojumi:
Piknika vieta;
Taka pielāgota redzes invalīdiem;
Kāzu izklaides kopā ar dzirnavu Meldermeitu;
Gida pakalpojumi;

Apmaksas veids: skaidra nauda

Darba laiks:
Vasaras sezonā katru dienu no plkst. 10:00 – 19:00.

Kontaktinformācija:
Ieriķi, Drabešu pagasts, Cēsu novads
Tel. +37128396804
[email protected]
www.ierikudzirnavas.com

Jums varētu arī patikt